‘At handle mod bedre vidende..’

Oplever du ofte, at du har

spist for meget chokolade,

drukket for meget kaffe,

røget for mange cigaretter?

Jamen så er det da for min skyld helt i orden.  Det går jo kun ud over dig selv, og gi’r dig forhåbentlig så megen glæde og tilfredsstillelse, at det opvejer det uundgåelige, forventelige tab af leveår, som er prisen!

Har du derimod

taget bilen i stedet for cyklen,

kørt for hurtigt,

købt en indkøbspose,

spist oksekød,

eller stemt på en eller anden klimafornægtende populist,

så er det ikke kun din egen lille boble, du har bevæget dig i. Du har forbrudt dig mod hele Verden. Du har ødelagt endnu lille flig af vores allesammens arv til vore efterkommere. Skam dig!

Undertegnede påtog sig sin del af ansvaret – nu skulle jeg redde Verden. Jeg viste dokumentarfilmen ‘Cowspiracy’ for en skoleklasse! Filmen følger en mand på hans dannelsesrejse. I stadigt mere forfærdet og sindsoprevet forfatning opruller han, hvordan den vestlige verdens hunger efter oksekød vil føre til ‘The end of the World as we know it’.

I klassen havde vi efterfølgende en snak om hvordan vi ofte tyr til løgn og fortielse, fordi vi er for bekvemme og magelige til at drage de nødvendige konsekvenser af den viden, vi har til rådighed. Jeg tror, at tanken var at afslutte denne højtflyvende, eksistentielle tankerække med at introducere begrebet ‘at handle mod bedre vidende’, men så er der en elev som spørger mig. “Har du så selv tænkt dig at blive vegetar, eller hva’?”

Svaret er spontant, ubesværet: “Nå, men der er vist ikke mere tid tilbage”, siger jeg, “husk at I har engelsk for til i morgen..!”