Fedt! Lad os slå hinanden i hovedet…

I dag florerer et billede af en fastelavnstønde dekoreret med et billede af Udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjbjerg på de sociale medier. Tønden har tilsyneladende været i brug på ved et fastelavnsarrangement i udskolingen på en Københavnsk skole. Billedet er delt af flere politikere, der undrer sig over, at noget sådan kan finde sted på en skole. Og det har de ret i. Det er selvfølgelig ikke i orden at slå Inger Støjberg af tønden. Det vil jeg gerne slå fast. Når det er sagt, så bliver jeg simpelthen så ked af alle de kommentarer om, hvor i alverden lærerne var henne? Vi trænger ikke til mere “slå-en-faggruppe-af-tønden”-generaliseringer, digtet på baggrund af et foto og en god gang forudfattede meninger.

Jeg er historielærer. Og grundregel nummer et er kildekritik. I princippet har vi ikke andet end et billede af en tønde med et foto af en minister. Hvor var læreren i det splitsekund, det foto blev taget? Ved at løse en konflikt? På toilettet? Til pause? I gang med at hænge andre tønder op?  Han kunne have været tilbage to sekunder efter, og billedet kunne være blevet taget af. Vi aner det ikke…

Men jeg har som lærer et bud på, hvordan sådan noget opstår. Og det er altså ikke os lærere, der maner til rød front eller bare sidder og drikker kaffe et sted.

Sidste år stod jeg til et stort arrangement, hvor den daværende undervisningsminister skulle holde tale. Over 750 elever var til stede ved arrangementet. Og pressen. Der er næppe grund til at fortælle, at den daværende minister var mere end almindelig upopulær blandt eleverne. Selv små elever rasede over, at “hende, der havde lavet reformen” skulle tale. Og da ministeren begyndte at tale, begyndte adskillige elever at buh’e højt. Ikke i orden… Men man kan sikkert også forestille sig, at vi lærere havde mere end almindeligt travlt med at tysse på elever og bede dem opføre sig ordentligt, uanset hvad de måtte føle i forhold til ministeren. Jeg havde stillet mig hos et par af de gutter, som kunne tænkes at opføre sig festligt. Men, alligevel kunne jeg ikke forhindre, at der blev udtrykt følelser og råbt fra andet hold. Vi kan simpelthen ikke udøve censur. Vi kan ikke adfærdsregulere på forhånd. Og hvis Dagbladet havde haft lyst, kunne de have lavet en rigtig lortehistorie på baggrund af nogle elevers dårlige opførsel. Heldigvis havde de ikke behov for at give nogen en omgang.

Og os der kender teenagere i grupper ved, at der ikke altid skal meget til, at det ene fører det andet med sig, når man er 15, hjertet banker hårdt og holdninger ind i mellem sorte eller hvide. Og når alt kommer til alt, er det godt, at man har en politisk holdning, også selvom den er kantet, demonstrativ og ind i mellem unuanceret…

Jeg vil vædde med, at der er nogle elever, der sidder og er rigtig kede af, at et øjebliks tankeløshed har fået både deres skole og deres lærer i fedtefadet. Det er formentlig ikke sjovt at være dem lige nu.

Så lad os sænke fastelavnskøllerne, og lade være med at bære benzin til bålet. Ved I godt, at det i sidste uge lykkedes nogle studerende på Københavns universitet at slå “Esben Lunde-af tønden” uden det udløste ramaskrig og forargelse?

Og husk så, at det er os voksne, der sætter standarden for, hvordan man debatterer i et demokrati.

Kommentarer