Flugten fra folkeskolen boomer

Sådan lyder overskriften i en artikel Politiken bringer i dag. Jeg har selv lige ‘liket’ og ‘delt’ et blogindlæg, der handler om lærerflugt fra folkeskolen, som følge af konflikten om en arbejdstidsaftale. Men det her er altså eleverne, der flygter. Forældrene, der fravælger folkeskolen.

Jeg sidder henover eftermiddagskaffen. Jeg har haft en dejlig dag på skolen, hvor jeg arbejder. Et dejligt, lille sted.

Det sidder jeg og glædes over, da blikket løber ned over artiklens indhold. Jeg støder på flere “nåja” oplevelser. Flugten skyldes bl.a. centralisering af skoler, forældrene vil have mindre, lokale skoler. Men så kommer der et bump, der er svært at skøjte henover uden kaffeskvulp :

»Den kritik, der har været af skolereformen, har selvfølgelig smittet af på forældrenes oplevelse af skolen. Folkeskolens personale – altså lærerne – har i de senere år været med til at skabe et meget negativt billede af deres arbejdsplads og det, der foregår på den. Jeg tror ikke, det er helt skævt at tro, at lærernes kritik af skolen har fået flere forældre til at tænke sig om en ekstra gang, før de har sendt deres barn hen på en folkeskole«

Tænk sig. Jeg elsker mit arbejde. Jeg elsker at kunne gøre børnenes dag lige en tand bedre end i går. Og så skal jeg – vi lærere- have skudt i skoene, at det er vores skyld, at forældre fravælger folkeskolen! Jeg er målløs. Jeg ser hver dag dygtige kollegaer gøre en kæmpe forskel for hvert enkelt barn. Jeg ser hver dag elever, der trives og glædes over at være i skole.

Men jeg ser desværre også rammer og arbejdsvilkår, som kan gøre det svært at løfte kerneopgaven: trivsel og læring for alle.

Jeg ser, at vi bliver gjort til skydeskive af vores arbejdsgiver, KL. Vi bliver beskyldt for at være dovne, at have nej-hatten på. Os, der stadig er her efter være blevet kørt over af en lockout og et efterfølgende lovindgreb i 2013. Vi fik ovenikøbet proppet en skolereform ned i halsen, som vi uden at være blevet lyttet til, skulle føre ud i livet. Helt i knæ.

Vi betalte for en forhastet skolereform, hvor man glemte at lytte til lærerene. Der var endda nedsat en arbejdsgruppe, der var i fuld gang med at undersøge, hvordan vi kunne gøre det bedst. Det blev hurtigt stoppet.Men tjuhej, skulle en skolereform rulles ind over det ganske folkeskoleland, og det er ingen hemmelighed længere, at det var en del af planen, at lærerene skulle betale med deres arbejdstidsaftale. Vi betalte med dyrebar forberedelsestid og mange flere undervisningstimer, end før.

Vi er en stor gruppe lærere, der elsker vores arbejde. Vi kan se, hvad der giver mening. Og når noget ikke giver mening, og der ikke bliver lyttet ad de normale kanaler, ja, så må vi have vores stemmer ud i debatten på anden vis.

Flugt eller ej. Der er blevet pisset på skolen, og nu får vi lærere skylden for, at den lugter.