Hvordan bidrager du til den gode debat?

”Hvis SF’s trofaste vælgerkvæg lukker skoler og børneinstitutioner ned kan det være, at ungerne kan bruge tiden på noget fornuftigt, evt lærdom”

Ovenstående udsagn er blot én af mange bemærkninger fra kommentarsporet til en kronik, som blev bragt i Jyllands-Posten for nylig. Eksemplet er ikke engang i den helt slemme eller personlige afdeling. Langt værre eksempler kan opleves i hobetal på ”Nationen” eller Facebook.

Jeg er lærer og i skolen forsøger vi, at lære eleverne, at de skal behandle andre, som de selv vil behandles. Vi forsøger, at lære dem, at de skal lytte på andre, anvende gode argumenter og naturligvis møde andre på en respektfuld måde. Hvordan skal det lade sig gøre, når så mange voksne omkring børnene fremstår som elendige rollemodeller? Børn gentager, hvad de ser – ikke hvad vi fortæller, de skal gøre!

God debat er vigtig! At ytre sin mening og deltage i debatten er en hjørnesten i vores demokratiske forståelse. Det er bl.a. her, at mennesker via forskellige holdninger og synspunkter udvider horisonten og forståelsen for andre synspunkter, end dem vi umiddelbart selv har. Det kræver naturligvis interesse for andres opfattelser, at der lyttes til modparten, og at man ikke blot har til formål, at afspore debatten.

I takt med udbredelsen af sociale medier, har tonen ændret sig til det mere rå og perfide. Jeg vil påstå, at der formuleres ting, som de færreste ville ytre, hvis de stod direkte over for folk. Jeg undrer mig over, at så mange har behov for, at afspore debatten med hadytringer og personlige angreb. At så mange bevidst går efter manden frem for bolden. Der er i min forståelse tale om en samfundstendens, men hvornår kæden hoppede af, og hvorfor det er sket, ved jeg ikke. Det er selvfølgelig naturligt, at mennesker har forskellige værdier, holdninger og politisk observans. Mit eksempel med den aktuelle sag om konflikten på det offentlige arbejdsmarked er ingen undtagelse.

Det er tid til at stoppe op og gentage den gamle ”traver”: tænk, før du taler (…og skriver – kunne jeg tilføje). Er situationen den, at man ikke tænker noget konstruktivt i forhold til at fremme en igangværende debat, så er det vel egentlig bedre at holde igen.

Jeg byder i den grad uenighed velkommen, da forskellige opfattelser er grundstenen for enhver god og udviklende debat, men formen bør være respektfuld.

Hvis formen ”larmer” pga. usaglige angreb, så fjernes fokus fra indholdet og den gode debat tabes. På lang sigt er jeg bange for, at folk holder igen. Helt melder fra og vi alle går glip af gode bidrag til glæde for alle. Debatten vil i højere grad præges af tåbeligheder, som i sidste ende er demokratisk nedbrydende.