Sig sandheden: Ville du selv gå i den danske folkeskole anno 2015?

Din arbejdsuge er på 35 timer om ugen. Du er 10 år og går i 4. klasse. Hvis du er heldig er der indlagt en halv times pause hver dag, hvor der ikke er andre der bestemmer, hvad du skal lave og hvem du skal arbejde sammen med. Din længe ventede madpakke består af en  leverpostejmad, en bolle med ost,  agurk og en gulerod. Det er ok, bortset fra, at den har ligget i din skoletaske hele formiddagen og nu har en lugt af sure sokker. I det mindste skal du have bevægelse i en halv time,  men da din lærer kommer 10 minutter for sent ud, da hun skulle løse en konflikt i klassen, er der kun 20 minutter tilbage, hvor en halvhjertet hæsblæsende stafet bliver klemt ind. Det faglige indhold i din dag er spændende,  men efter 5 timers skoledag virker historietimen bare ikke interessant…

På dette tidspunkt er Philip og Karoline fra din klasse også begyndt at kede sig. De rejser sig fra deres pladser, går rundt i lokalet, prikker dig i ryggen, hiver Sanne i håret og hvisker noget til Dina. Alt imens din lærer mere og mere febrilsk organiserer gruppearbejde, finder computere frem og til sidst i afmagt skriger til Philip og Karoline at nu må de saftsuseme sætte sig ned og følge med, ellers må de en tur ned på kontoret og have en skideballe af skolelederen.

Og du har stadig 2 timers skoledag tilbage. Den sidste halve time er lektiecafeen. Du bruger tiden sammen med Villads på at snakke om Superligakampen i går, for din lærer har ikke tid til at hjælpe dig alligevel. Pædagogen, der også er i lektiecafeen, er nemlig syg, så din lærer har 48 andre børn end dig at holde opsyn med – og hjælpe.

Endelig er klokken 14.30 og du slippes fri til klubben, fodbold, dans eller gymnastik – endnu en voksenstyret aktivitet.

Og husk nu, inden jeg spørger dig igen, at du kun er 10 år: Ville du selv gå i den danske folkeskole? Hvis du svarer nej, synes du så vores børn skal?

Lad os sammen skabe en folkeskole med fokus på læring og glæde. Og ikke mindst værdi i dagen for de 1 millioner børn, der hver dag møder op i den danske folkeskole.

Børn bliver ikke klogere af, at være 35 timer i skole når de er 10 år, de bliver klogere af, at kunne se værdi i tingene. Råb op hvor du kan. Del dine erfaringer og dine børns hverdagshistorier.  ‘Sig sandheden’ og bid dig fast, sammen kan vi få råbt politikerne op og skabe værdi og bedre vilkår for børnene i den danske folkeskole.