Vil du låne min hat Ziegler?

”Prøv noget nyt kom ind og blive snydt!”, dette står jeg tit og råber, når jeg som fritidskrammer har stand på loppemarkeder. Når en kunde kommer og man forhandler ender det altid med, at kunden går tilfreds fra standen, gjort en god handel. Jeg startede jo ud med at sige 500 kr. for det marmor skakbræt, som han endte med at få for 300 kr. Fra mit synspunkt tjente jeg 300 kr., da jeg havde fået skakbrættet gratis. Sådan skulle det jo helst være, i en hvilken som helst forhandlings- situation, man tager og giver og begge parter ender med at forlade forhandlingen tilfredse. Det kræver så, at begge parter er åbne og ikke møder op med nej-hatten på og reelt ikke ønske at forhandle. Dette var så situationen under overenskomstforhandlingerne i 2013, hvor Kl havde taget nej-hatten på og havde en skjult dagsorden.

Nu står vi her så igen – overenskomstforhandlingerne 2018 er i gang. Jeg lærer mine historieelever, at man skal navigere i et samspil mellem fortid, nutid og fremtid (Historiebevidsthed). Dvs. man skal lære af historien, så man ikke laver de samme fejl igen, som vil få fatale konsekvenser for fremtiden. Kan være en lille smule bekymret over de signaler, der kommer fra forhandlingerne nu her, vil historien gentage sig? Mon ikke man skulle kigge lidt i bagklogskabens klare lys og lærer af sine fejl, husk på livet leves forlæns og forstås baglæns, hvis nogle skulle have glemt det.

Vi har siden 2013 haft en folkeskole som bløder, den er klædt af til skindet og vi står reelt kun tilbage med hatten i hånden. Lad os nu blive klædt på igen, så vi kan få vendt den synkende skude. Vi har siden konflikten, lært ”at leve” med tilstanden eller måske ”kommet om ved den”, som Binkmanns kære farmor ville sige. Mange steder er kæmpet lokale kampe, hvor tilstanden er blevet til at holde ud. I månederne efter konflikten lød den samme sang – ”få nu ja-hatten på!”, men lige lidt hjalp det, det gik ned af bakke for den danske folkeskole.

Jeg har, med mine fødder solidt plantet i den fynske muld, bevaret min sunde fornuft og troen på det gode i alle mennesker, så lad os nu få nogle ordentlige forhandlinger, hvor ingen af parterne har nej-hatten eller ja-hatten på, vær åben og lad os få folkeskolen tilbage på rette kurs. Vil I endelig have en hat på, så tag jan-hatten på…..I må gerne låne min!

Kommentarer