Kære SF, hvis der skal gives en præmie, så må den gå til de forældre, der deler barselsorloven ligeligt imellem sig!

I anledning af kvinders kampdag, er SF kommet med et forslag, der vil belønne de fædre der tager mere end 12 ugers barsel med en præmie på 5000 kroner. Men forslaget holder bare fast i en fortælling, at det er noget særligt, at mænd tager barsel. Den fortælling må vi i fællesskab gøre op med.

Min kollega Lasse skal på barsel. Han skal være det i næsten et halvt år. Mange af mine kollegaer undrer sig over, at han tager ”sådan en lang barsel”. Og det er slet ikke så underligt at de undrer sig. I mine snart 15 år som folkeskolelærer har jeg kun oplevet 2 (!) mandlige kollegaer udover Lasse, der tog en lige så stor del af barselsorloven som moren. Selvom jeg arbejder i et job, hvor man ikke behøver at frygte konsekvenser når man tager barsel. Heller ikke som mand.

Min mand Steen er den ene af mine kollegaer, der har taget et halvt års barsel. Da vi fik vores andet barn og skulle melde ud, hvornår Steen skulle overtage barslen fra mig, stod jeg med et dilemma: skulle jeg tilbage efter 6 måneders barsel for at tage på lejrskole med min klasse, eller skulle jeg tage 8 måneder indtil starten af sommerferien. Jeg spurgte en kollega og for hende var sagen klar: ”Hvis du går ind for ligestilling, er det her ikke DIN beslutning. Spørg Steen om han har lyst til at tage halvdelen af barslen. Hvis han vil det, så er det dét I gør.”

Den sad! Jeg havde altid set mig selv som en kvinde, der tog ligestilling som den naturligste ting i verden, men alligevel så jeg barselsorloven som noget, jeg bestemte over. Selvfølgelig skulle min mand have en del af orloven, men jeg så ham ikke som ligeværdig partner i at afgøre, hvor stor en del han skulle have. Heller ikke mange fædre ser det som en naturlig del, at tage barsel i længere tid. ”Det er hyggeligt at være på barsel, men jeg vokser snart fletninger” er en af de bizarre sætninger, jeg har hørt i den sammenhæng.

Der er meget der kan og skal gøres fra politisk side, for at vi får en mere ligelig fordeling af barselsorloven, men der er også meget vi kan gøre allerede nu. Derfor, kommende mødre og fædre: Kom ind i barselskampen! Bryd med forestillingerne i jeres hoved. Tag udgangspunkt i, at I tager et halvt års barsel hver og tag bagefter stilling til, hvad der kan lade sig gøre i forhold til job, amning mm. Så er vi godt på vej mod et ligeværdigt forhold mellem forældrene. Og hvis der er nogen der skal have en præmie, så er det de forældre, der deler orloven ligeligt imellem sig.